09 Kov

Planograma – kodėl svarbu ją nuolat prižiūrėti?

planograma nuolat prižiūrėti

Dauguma parduotuvių šiandieną naudoja planogramas kaip įrankį efektyviai išdėlioti savo produktus. Tačiau nepakanka vien tik įdiegti planogramą, taip pat svarbu ir ją nuolat prižiūrėti.

Kas yra planograma?

Planogramos – tai prekių išdėstymas lentynose pagal iš anksto parengtą planą. Daugeliu atvejų planogramos rengiamos atsižvelgiant į regiono demografinius rodiklius ir vartotojų elgsenos konkrečioje vietoje ypatumus. Tinkamai parinkti bei išdėstyti produktai, traukia klientų dėmesį ir padeda jiems priimti aktyvesnius pirkimo sprendimus.

5 priežastys kodėl svarbu nuolat prižiūrėti planogramą?

1. Efektyviai išnaudojamas lentynos plotas

Net ir nedideli nukrypimai nuo iš anksto parengto plano gali lemti per mažas produktų atsargas lentynoje,. Tai gali lemti sumažėjusius pardavimus. Pagrindinis planogramos veikimo principas yra pateikti reikiamus produktus, reikiamoje vietoje ir tinkamu kiekiu. Tik užtikrinant šio principo veikimą galima padidinti pardavimus.

2. Efektyvesnis atsargų valdymas

Tinkamas produktų kiekis lentynose taip pat užtikrina efektyvesnį bei optimalesnį atsargų valdymą parduotuvėje.

3. Netvarkingi stendai – neigiama įtaka prekiniam ženklui

Viena iš pardavimų skatinimo priemonių yra papildomi produktų išstatymai prekybos plote. Papildomi stendai ar cross-merchandising‘as didina ne tik pardavimus bet ir prekinio ženklo žinomumą. Tačiau, šios priemonės reikalauja ir papildomos priežiūros – svarbu laiku ir efektyviai papildyti išstatymus, kadangi pustuščiai, netvarkingi stendukai gali daryti neigiamą įtaką prekiniam ženklui, ypač kai jie yra išdėstomi labai gerai matomoje vietoje.

4. Išstatymai lentynose kinta savaime

„Cognizant“ aprašytas tyrimas parodė kiekvieną savaitę lentynos išstatymai kinta apie 10 procentų nuo originaliosios planogramos tvarkos, vien dėl kasdienių lentynų papildymų bei gražinamų prekių išstatymų.

5. Darbo jėgos trūkumas tinkamai planogramos priežiūrai

Užimtas parduotuvės personalas gali neskirti pakankamai laiko tinkamai tvarkyti planogramas. Kartais tuščios vietos lentynose užpildomos bet kokiu kitu produktu, paprastai tai yra perkamiausias produktas arba tas, kurio liko daugiausia. Netinkamai parinktas produktas arba perkeltas į kitą vietą gali labai lengvai lemti paprastus pardavimus.

Neabejotinai planograma padeda efektyviau valdyti lentynų užpildymus bei pakelti pardavimus. Tačiau ši priemonė reikalauja ne tik kruopštaus kiekvieno produkto išdėstymo planavimo, bet ir nuolatinės priežiūros. ServingBaltics užtikrina visapusišką planogramų priežiūrą prekybos tinkluose. Norite sužinote daugiau? Apsilankykite mūsų prekių priežiūros skiltyje.