07 Bal

Kaip dažnai reikėtų atnaujinti planogramas?

Dažniausiai planogramos yra parengiamos įvedus naujus produktus į asortimentą. Tinkamos planogramos parengimas reikalauja daug resursų. Neretai planogramos atnaujinimui pritrūkstama laiko. Visgi, kaip dažnai reikėtų neužmiršti atnaujinti planogramas, kad jos išliktų aktualios pirkėjų poreikiams?

Kas yra planograma?

Planograma yra vizualus planas arba schema. Planogramos tikslas parodyti, kur ir kaip produktai turėtų būti išdėstomi parduotuvės lentynose ar kituose stenduose.

Anksčiau aptarėme, kodėl svarbu nuolatos prižiūrėti planogramas. Šiandien norėtume aptarti, kaip dažnai reikėtų jas atnaujinti.

Kodėl reikia atnaujinti planogramas?

Planograma neturėtų būti statiška – joje turi būti įtraukiami pirkėjams aktualūs produktai. Jeigu lentynose yra mažiau pirkėjų mėgiamos prekės, jas reikėtų išimti iš planogramos arba sumažinti jų pozicijų kiekį, praplečiant populiaresnių prekių pozicijų skaičių. Kadangi aktualijos bei pirkėjų norai nuolatos kinta, todėl ir planograma turi kisti tam, kad prisitaikytų prie esamų tendencijų.

Kaip dažnai reikėtų atnaujinti planogramas?

Bendra taisyklė – planogramos turėtų būti atnaujinamos kas šešis mėnesius. Tačiau reikia atsižvelgti ir į keletą žemiau paminėtų veiksnių.

Kokiems produktams sudaroma planograma?

1) sezoninė prekė

Jei produktas yra išstatomas lentynose tik ribotą laiką, tam tikro sezono metu – planograma turėtų būti keičiama dar išstatymo metu. Taip siekiama padidinti likusio laikotarpio pardavimus, naudojant surinktus duomenis. Planas turėtų būti atnaujinamas anksčiau nei po šešių mėnesių.

2) ne sezoninė prekė

Jei produktui nėra būdingas aiškus sezoniškumas, tuomet, geriau planogramą keisti rečiau. Ilgesniu laikotarpiu galima surinkti išsamesnius duomenis, kurie padės efektyviau pakeisti planogramą.

Akcijos ir planogramų atnaujinimas

Akcijos taip pat turi įtakos planogramos efektyvumui. Jeigu akcija parduotuvėje taikoma ne visoms prekėms, o tik keliems produktams, tokiu laikotarpiu gauti duomenys turėtų būti vertinami atsargiau, kuriant naują planogramą.

Apibendrinant, lentynose esantys produktai turėtų būti aktualūs klientui, todėl produktų sezoniškumas yra svarbus veiksnys nulemiantis planogramų atnaujinimo dažnumą. Tačiau nereikia pamiršti, kad planograma taip pat yra efektyvausia kai ji pagrįsta ilgo laikotarpio duomenimis, todėl tam tikrais atvejais verta surinkti ilgesnio laikotarpio duomenis ir tik tada atnaujinti planogramą.