23 Lap

Vertikalaus prekių išdėstymo lentynose principai

Ar kada pastebėjote, jog populiariausius produktus labai lengva rasti lentynoje, kadangi jie yra išdėstyti tiesiai prieš jus – akių lygyje? Toks išdėstymas tikrai nėra atsitiktinis. Jau anksčiau rašėme, kokie principai galioje prekių išdėstymui parduotuvės viduje. Dabar panagrinėkime pačias prekių lentynas. Produktus galime skirstyti pagal svarbą, kainą, pakuotės dydį. Lentynos parduotuvėje nėra vienodos vertės, todėl produktų išdėstymas juose gali remtis žemiau aprašytais principais:

Akių lygis – pirkimo lygis?

Akiu lygis

Daugumoje straipsnių bei vadovėlių galime sutikti nusistovėjusią tiesą, kad paklausiausia vieta lentynoje yra akių lygyje. Nustatyta, kad žmogaus matymo laukas apima 27 laipsnius į šonus nuo akių lygio horizontaliai, bei 27 laipsnius aukštyn ir 10 žemyn nuo akių lygio vertikaliai. Pagal tokius skaičiavimus, pastebimiausia vieta lentynoje yra maždaug statistinio žmogaus akių lygyje apie 170-175 cm aukštyje.

Kokius produktus rekomenduojama išdėstyti šiame lygyje?

  • Augančios paklausos produktus
  • Žinomus bei populiarius brendus
  • Patrauklaus dizaino ar įpakavimo

Kitoks akių lygis

Akiu lygis

Tačiau yra ir kita „akių lygio“ versija. Nielsen atliktas tyrimas parodė, kad pirkėjai labiau linkę rinktis prekes, kurios yra „juosmens lygyje“, o ne tiesiai prieš jų akis. Nielsen tyrime nurodoma, jog žmonių žvilgsnis dėl fiziologijos yra linkęs krypti žemyn t.y. žmonės lengviau pastebi produktus, kurie yra 15-30 laipsnių žemiau negu natūralus akių lygis. Todėl jeigu visose lentynose išdėstytumėme vienodas to paties prekės ženklo skardines, daugiausia jų būtų nupirkta lygyje, kuris yra ties žmogaus liemeniu.

Lietimo lygis

Lietimo lygis

Lietimo lygis yra tarp 90 – 120 cm. Tokiu prekių lygiu dažniausiai naudojasi produktų vaikams gamintojai. Šis lygis yra maždaug vaikų akių lygyje ir daugiausiai pritraukia mažųjų dėmesį. Galbūt, nepastebėjote, tačiau įvairiausi saldainiai ar spalvoti guminukai dažnai išdėliojami lietimo lygyje.

Apatinis lygis

apatinis lygis

Apatinis lentynų lygis yra standartiškai iki 90cm aukščio. Prekės šiose lentynose nepakliūna į pirkėjo matymo lauką. Šias lentynas taip pat sunkiau pasiekti ypatingai senyvo amžiaus žmonėms ar žmonėms su negalia. Dėl išvardintų dalykų, paprastai šiose lentynose išdėstomi pigesni, turintys mažesnę maržą produktai. Pirkėjo dėmesio nepatrauks prekės stovinčios apatinėje lentynoje, dėl to patartina ten dėti tokius produktus, kurių pirkėjas natūraliai ieškotų. Tai būtų jau pirkėjui gerai žinomos prekės, arba kaip tik specifinės paskirties produktai. Apatinėse lentynose taip pat rekomenduojama sudėti sunkesnius produktus dėl saugumo.

Apatinėse lentynose yra taip vadinamoji „Mirties zona“. Tai apatinis kairysis kampas, kuriame prekės yra labai retai pastebimos. Dėl to ši vieta tinkama tik nišinėms prekėms arba dar geriau, tokioms, kurias pirkti kartu su pagrindiniu produktu.

Viršutinis lygis

Viršutinis lygis, dažniausiai yra aukštesnės nei 180 cm lentynos. Kadangi šis lygis taip pat sunkiai pasiekiamas, todėl rekomenduojama jame dėti specifinius, nišinius produktus, kurių pirkėjas ieškotų. Žinoma, taip pat dėl saugumo nerekomenduojama šiame aukštyje laikyti sunkių pakuočių. Standartiškai pirkėjai žino, jog apatinėse lentynose dedamos pigesnės prekės, na, o viršutinėse brangesnės, kokybiškesnės. Naudojant šį principą į viršutines lentynas galima dėti produktus, kurių vertę norime pakelti arba pozicijonuoti kaip nišinius, išskirtinesnius produktus.

 Tokie principai galioja norint išdėstyti produktus vertikaliose lentynose. Šiuos principus galima pritaikyti kuriant savo produktų išdėstymo planogramą arba prižiūrint prekių lentynas, jeigu nėra patvirtintos planogramos.

Šaltiniai:

Eye level is buy level — The Principles of Visual Merchandising (and Shelf Placement) by Gia Phua Lihua

The smart shelf: Your pathway to winning in retail a guide on how can you as manufacturer win at the shelf by Nielsen Company (US), LLC

Basic shelf merchandising concepts by E&J Gallo University

„ASORTIMENTO PLANAVIMO ĮTAKA PREKIŲ IŠDĖSTYMUI PARDAVIMO VIETOJE“ Inga Liniauskaitė