02 Rgp

4 parduotuvės planų apžvalga – patarimai prekių išdėstymui

Prekių išdėstymo strategija parduotuvės plote priklauso nuo parduotuvės plano. Teisingai ir išmaniai paskirstytas prekybos plotas ne tik išnaudoja pirkėjų srautą bet ir padeda maksimizuoti pardavimų kiekius kiekviename parduotuvės kvadratiniame metre. Pagrindiniai parduotuvių lentynų išdėstymo planai yra tokie:

Tinklinis planas

tinklinis parduotuvės planas

Lengva numatyti pirkėjų srautus, pirkėjų dėmesį labiausiai traukia eilės gale išstatytos prekės

Toks išdėstymas dažniausiai sutinkamas didžiuosiuose prekybos centruose. Tai vienas ekonomiškiausių planų, maksimaliai išnaudojantis parduotuvės plotą. Kadangi lengva numanyti pirkėjų srautus, todėl lengva išdėlioti reklamą parduotuvėje. Didžiausias pirkėjų dėmesys krypsta į eilės galus. Tačiau dėl įvairovės ir didelio lentynų ploto, pirkėjams gali būti sunku rasti norimas prekes. Taip pat norint atkreipti dėmesį į naujus produktus reikia naudoti papildomas priemones, kitu atveju klientas naujienų gali nepastebėti.

Atviras planas

atviras parduotuvės planas

Prekės išstatytos atvirai, todėl užima didesnį, plotą, tačiau pirkėjui yra labiau matomos

Toks išdėstymas dažniausiai sutinkamas drabužių parduotuvėse ar mažuose butikuose. Jis paskatina pirkėjus apeiti išstatymus iš visų pusių, pačiupinėti produktus bei juos išmėginti. Tokiose parduotuvėse pirkėjai lengvai pastebės naujienas. Pats planas kvies pirkėjus prieiti ir apžiūrėti naujas prekes.

Įstrižas planas

įstrižas parduotuvės planas

Sukuriamas atvirumo pojūtis, todėl lengviau pastebimos prekės išdėstytos ir lentynų viduryje

Šis išdėstymas padidina lentynų matomumą tiek pirkėjams, tiek kasininkams ar salės darbuotojams.  Jo struktūra skatina pirkėjus laisviau judėti į priekį bei kuria atvirumo pojūtį skirtingai nuo tinklinio išdėstymo. Tokiame plane, lentynų priekiai įgauna mažiau svarbos, kadangi ir lentynų vidurys matosi pagrindiniame praėjime. Pirkėjams taip pat lengviau orientuotis ir vaikščioti tarp lentynų – jie nesijaučia tarsi labirinte.

Mišrus planas

Mišrus parduotuvės planas

Norint atkreipti pirkėjų dėmesį, reikia taikyti ankstesniems planams parengtas prekių išstatymo strategijas

Dažniausiai sutinkamas didžiuosiuose prekybos centruose. Šis išdėstymo tipas jungia anksčiau aptartuosius ir idealiai tinka norint atskirti prekybos centro erdves bei pritaikyti prekių išdėstymą prie prekių kategorijos. Kombinuojant skirtingus planus yra svarbu tinkamai sudėlioti jų akcentus, kad pirkėjo dėmesys nebūtų blaškomas,o kaip tik koncentruojamas į norimas reklamuoti prekes. Tokiame išdėstyme paprastai pirkėjai juda nuo šoninių lentynų link centro – atvirų išdėstymų.

Suprasti ir pritaikyti prekių išdėstymo planus svarbu ne tik parduotuvės savininkui bet ir tiekėjui. Žinant geriausias vietas savo prekėms galima derėtis dėl palankiausių vietų savo produkcijai parduotuvėje.

Mūsų komanda vizituodama parduotuves pataria salės darbuotojams dėl papildomų išstatymų. Mūsų darbuotojai taip pat perduoda informaciją tiekėjui, apie visų parduotuvių planus bei  palankiausias vietas prekių išdėstymui. Norite sužinoti daugiau apie mūsų siūlomas paslaugas? Susisiekite.

Informacijos Šaltiniai: Store Layouts and How They Drive Sales“ Matthew Hudson

„ASORTIMENTO PLANAVIMO ĮTAKA PREKIŲ IŠDĖSTYMUI PARDAVIMO VIETOJE“  Inga Liniauskaitė